Gewoonten

De taal

In het land worden meer dan 80 talen gesproken, en er zijn ten minste 200 dialecten. De officiële taal is Amhaars, of Amharic. 32,7% spreekt deze taal ook. Daarnaast zijn er veel stammen die hun eigen taal spreken. Deze behoren tot de zogenoemde Afro-Aziatische talen. Na Amhaars komt vooral de taal Oromigna voor, deze taal wordt door 31,6% van de bevolking gesproken. 6,1% spreekt Tigrigna, 6% Somaligna, 3,5% Guaragigna, 3,5% Sidamigna, 1,7% Hadiygna en 14,8% een van de overige talen. De grootste buitenlandse taal is Engels en wordt op scholen onderwezen. Engels wordt in toeristische gebieden dan ook wel redelijk gesproken, maar de lokale bevolking stelt het zeer op prijs als een buitenlander Amhaars probeert te spreken.

Deze taal ontstond in de 4e eeuw, er werden toen teksten opgeschreven in een alfabet in het Amharisch. Het is de officiële, nationale taal van het land. Dit alfabet was te herleiden tot die van de Feniciërs. Deze taal wordt door minstens 27 miljoen mensen gesproken als eerste taal en tussen de 7 en 15 miljoen als tweede taal. Buiten Ethiopië wordt deze taal gesproken, namelijk ook in Eritrea, Egypte, Israël en Zweden. De taal is verwant aan Semetische talen, zoals Hebreeuws en Arabisch, toch verschilt de structuur erg veel. Na Arabisch, is het de meest gesproken Semitische taal op de wereld.

Eten

Zoals in veel tropische landen, is er ook in Ethiopië geen gebrek aan fruit. Continu verkrijgbaar zijn ananas, mango’s, sinaasappelen, bananen, papaja’s en avocado’s. Daarnaast verschilt het aanbod per seizoen. Van juni tot oktober wordt op straat beles verkocht. Dat is de vrucht van een cactus en een niet te missen delicatesse.

Een andere specialiteit van het land is honing. En voor een zoete snack kun je terecht in één van de vele pastry shops voor een stuk cake. Verwacht bij de koffie trouwens geen koekje, maar popcorn of qolo, geroosterde gerstgraantjes.

In plaats van brood (en rijst en spaghetti, hoewel dat zeker verkrijgbaar is in restaurants) eet men in Ethiopië injera. Injera is een pannenkoek die gemaakt wordt van teff, een graansoort die alleen in dit land voorkomt. De licht zure smaak van injera komt doordat het deeg drie dagen fermenteert alvorens de pannenkoek bereid wordt. Injera wordt uitgerold op een grote schaal die op een traditionele, kleurrijke rieten constructie geplaatst wordt.

 Dag in Ethiopië

Niet alle straatkinderen poetsen schoenen of verkopen spullen op straat. Sommige kinderen moeten heel zware arbeid doen in een fabriek. In India bijvoorbeeld werken duizenden kinderen in glasfabrieken, in de luciferintroductie of bij tapijtknoperijen. In Nigeria werken ze op cacaoplantages. De kinderen in Zuid-Amerika moeten de goudmijnen in. Er zijn jongetjes en meisjes van 3 jaar die de hele dag moet werken. De kinderen werken vaak van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Soms wel 16 uur per dag. Als ze om 6 uur ’s ochtends beginnen, zijn ze om 10 uur ’s avonds klaar. Een vrij weekend kennen ze niet. Sommige kinderen komen dagen achter elkaar niet in de buitenlucht. Ze moeten steeds maar werken in de fabriek. Ze slapen er zelfs, achter slot en grendel. Ze krijgen tussendoor bijna niks te eten. Veel kinderen krijgen last van hun lichaam omdat ze telkens in dezelfde houding zitten.

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb